Moos Euterpe
Het door Concrete ontworpen Moos Euterpe is het eerste project van het nieuwe woon-concept Moos dat is opgeleverd. De naam Moos staat voor “In the Middle Of Our Street” - afgeleid van het iconische nummer van Madness - en belichaamt het doel om een levendige gemeenschap te creëren waar iedereen zich thuis voelt.
De missie van Moos is om de Nederlandse huisvestingscrisis op een sociale en duurzame manier op te lossen door het creëren en bouwen van kwalitatief hoogwaardige woningen voor iedereen. De woningen van Moos zijn circulair en modulair en indien nodig volledig demontabel en herbruikbaar.
Onze ambities voor een groenere toekomst staan centraal, of we nu bouwen voor gezinnen, stellen of individuen. Concrete is partner in Moos sinds de start in 2020, en heeft een grote bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van het concept, architectuur, en branding. Op dit moment wordt gewerkt aan diverse projecten waarbij circa 500 woningen in de nabije toekomst worden gerealiseerd.
Moos Euterpe: het eerste gebouw is opgeleverd
Moos Euterpe is het eerste project van 30 woningen dat is opgeleverd in november 2023. Opgevolgd door Moos Appelweg in Amsterdam, nu voltooid met 63 woningen. Moos Brasa Village is gestart met de bouw van 520 flexwoningen in Amsterdam en Moos Kalkbranderij is gedeeltelijk klaar, met in totaal 97 geplande woningen. Dit sociale woningbouwproject is gelegen in Maasland, een klein dorp onder de rook van Rotterdam dat bekend staat om zijn hechte gemeenschap.
De architectuur is gedreven door het doel om ruimten en plekken te maken die een gemeenschap creëren. Deze geeft bewoners een gevoel van thuis en verbondenheid. De variërende groottes van de woningen, studio's tot vierkamerwoningen, zijn bedoeld om zowel kleine als grote gezinnen te huisvesten. Het complex bestaat uit twee tegenover elkaar gelegen gebouwen waartussen zich een gemeenschappelijke tuin bevindt die fungeert als het verbindende en sociale hart van het complex.
De architectuur bestaat uit verspringende volumes, waardoor de traditionele galerijen aan de tuin transformeren tot veranda's samen met de aangehangen balkons is dit de plek waar bewoners elkaar ontmoeten of een praatje in het voorbijgaan maken. Zo wordt de overgang tussen openbare en privéruimten gecreëerd en de onderlinge banden tussen buren versterkt.
Moos: Modulair bouwsysteem
Door de modulaire opbouw is een grote diversiteit aan woningtypes en afmetingen mogelijk. Daardoor kunnen zowel individuen als gezinnen een thuis vinden in Moos.
De modules variëren van studio's tot vierkamerwoningen. Aangezien de woonbehoeften van bewoners verschillen en voortdurend evolueren, streeft Moos ernaar om personalisatiemogelijkheden te bieden zonder afbreuk te doen aan de hoge kwaliteitstandaard. Zo bestaat elke 2, 3 en 4 kamer woningen uit meerdere modules. Een "basismodule" biedt ruimte aan alle geprogrammeerde basisbehoeften zoals slapen, koken en wassen. Daarnaast is er de "persoonlijke" module, een vrij indeelbare ruimte die volledig naar de specifieke wensen van de bewoner kan worden gebruikt om op zijn of haar unieke wijze te wonen. De persoonlijke module is een lichte doorzonruimte waardoor het een veelzijdige plek is met meerdere oriëntaties en welke gedurende de hele dag benut kan worden. Door de openverbinding met de veranda wordt ook de buitenruimte een verlengstuk van het wonen.
Moos: Een levendige gemeenschap creëren
De visie van Moos is niet alleen gericht op het creëren van hoogwaardige en betaalbare woningen, maar geeft ook een centrale rol aan het creëren van een gemeenschap. Gemeenschappelijke ruimtes zijn zorgvuldig geïntegreerd in het totale ontwerp. Zo is waar mogelijk de entree voorzien van het Moos Plein, een huiselijke ruimte voorzien van een keuken, zitplekken, werkplekken of zelfs een wisselwinkel die als een ontmoetingsplaats voor de bewoners fungeert.
Door de terugspringende gevels, vormen de extra brede veranda's een gebruiks- en ontmoetingsplek voor alle bewoners. Daarnaast zijn de gebouwen zo gesitueerd dat er altijd een gemeenschappelijke groene ruimte ontstaat voor alle gebruikers.
"Moos biedt niet alleen een huis, maar ook een thuis waar bewoners trots op kunnen zijn. Het is meer dan alleen een plek om te wonen; het is een solide basis voor persoonlijke groei en welzijn. Moos creëert een gevoel van saamhorigheid, waardoor sociale huisvesting weer sociaal wordt” - Erikjan Vermeulen, partner en hoofd architectuur bij Concrete
Moos: Circulariteit en duurzaamheid
Moos is een start-up met als doel het woningtekort in Nederland op een verantwoorde manier aan te pakken met een kwaliteitsproduct. Dit wordt bereikt door een innovatieve bouwstrategie, gebaseerd op partnerschap, te combineren met modulariteit en circulariteit.
"Er ligt zowel een grote bouwuitdaging als een enorme klimaatuitdaging voor ons, wij bieden voor beide een oplossing" - Joost Hoffman mede-oprichter Moos
Modulair bouwen: Snel, kostenefficiënt en demontabel
Moos woningen worden gerealiseerd in een fabrieksomgeving, waardoor een veel hogere kwaliteit van bouwen mogelijk is. De woningen worden vervolgens prefab naar de bouwplaats getransporteerd, inclusief kozijnen, keukens, badkamers, afwerkingen en installaties. Op locatie worden de woningen constructief gekoppeld en gestapeld en worden de installaties doorgeschakeld middels een plug and play principe. Hierdoor is een Moos project snel en kostenefficiënt te bouwen met een hoog kwaliteitsniveau. Bovendien draagt het bij aan het minimaliseren van afval en het optimaliseren van hergebruik, wat in lijn is met Moos' toewijding aan duurzame ontwikkeling.
Een slim stapelsysteem maakt een breed scala aan Moos eenheden mogelijk, variërend van studio's tot vierkamerappartementen in een veranda-opzet tot en met 8 lagen hoog. Daarnaast werkt Moos aan de uitbreiding van haar modules en woningplattegronden, met onder meer ééngezins grondgebonden woningen, corridorwoningen en woontorens met een hoogte tot 70 meter. Door het modulaire ontwerp kan een Moos gebouw ook appartementen en laagbouwwoningen stapelen tot hybride gebouwen. Met het combineren van diverse plattegronden binnen één structuur, vergemakkelijkt Moos de snelle realisatie van bouwprojecten. Hiermee kan het voldoen aan de uiteenlopende woonbehoeften, van groot tot klein en van hoog tot laag. Moos is in staat om complete wijken te realiseren van grote diversiteit.
Circulaire materialisatie
De hybride en circulaire materialisatie onderscheidt Moos-projecten van traditionele bouwmethoden. De gehele module is in zichzelf demontabel en herbruikbaar, maar alle toegepaste materialen zijn ook demontabel en herbruikbaar. De basis van de units is opgebouwd uit gerecyclede en geupcyclede materialen van onze slooppartners. De vloeren bestaan uit gerecycled beton. Waar geupcyclede materialen niet mogelijk zijn kiest Moos voor biobased alternatieven. De dragende wanden zijn uitgevoerd in gelamineerd hout en er worden onderhoudsvrije houten kozijnen voorzien van driedubbel glas toegepast.
Flexibel maar permanent
Moos woningen zijn permanent maar niettemin volledig demontabel, waardoor ze tevens geschikt voor tijdelijke huisvestingsprojecten, zonder in te leveren op de kwaliteit van permanente bewoning. Deze tijdelijke woningen hebben ook een bouwvergunning conform permanente bouw, waardoor ze in de toekomst op een nieuwe locatie kunnen worden hergebruikt. Moos biedt een terugnamegarantie voor tijdelijke woningen, waardoor het zich committeert om woningen terug te kopen na een periode van tijdelijk gebruik. Hierdoor wordt de circulariteit gegarandeerd en de impact op het milieu verminderd.
Moos: Partner ecosysteem
Moos opereert binnen een partnerecosysteem dat zich onderscheidt van de traditionele top-down structuur. In deze unieke vorm van samenwerking dragen diverse bestaande bedrijven bij met hun expertise en zijn ze vanaf een vroeg stadium betrokken bij het proces. Het resultaat is dat de partners collectief de verantwoordelijkheid voor de volledige levenscyclus van het geleverde product dragen. Hiermee wordt de kracht van iedere individuele partner ten volste benut en de kwaliteit van Moos gewaarborgd. Moos partners zijn terug te vinden in de credits hieronder opgenomen.
Oplevering | 2023 |
Projectteam | Erikjan Vermeulen, Iwan Hameleers, Alain Fernandez del Rey, Matthijs Hombergen, Josep Garcia Trilles |
Interieur | Concrete Amsterdam & Moos |
Opdrachtgever | Moos - in the Middle Of Our Street |
Fotograaf | Stijn Poelstra, MOOS |